Voorbeelden van discriminatie

Discriminatie  kan in vele vormen en maten komen en is daardoor misschien niet altijd even gemakkelijk te herkennen. Het kunnen vervelende grapjes op school of werk zijn, maar ook het worden afgewezen voor een baan. Hieronder volgen enkele voorbeelden


“Hoi, u spreekt met ……. Ik bel namens een collega van me, hij is een Pool en spreekt niet heel goed Nederlands, vandaar dat ik maar even bel. Maar hij vertelde me dus tijdens het werk dat hij opzoek is naar een andere woning en hij had op de site van één of andere verhuurmakelaar een woning gezien die hem wel aanstaat. Nou, hij dus gebeld enzo… Krijgt ie te horen dat de voorkeur van de eigenaar uitgaat naar een Nederlander, maar ze hebben wel nog andere woningen voor hem. Nu heb ik daar wat over gezien in het nieuws laatst en ik vroeg me af of dat is toegestaan? Wat kan je daar nou mee doen?”

In deze casus is er sprake van discriminatie op grond van nationaliteit (en wellicht ook op grond van ras). Artikel 7, eerste lid, AWGB verbiedt, in samenhang met artikel 1 AWGB, onderscheid op grond van nationaliteit bij het aanbieden van en het verlenen van toegang tot goederen of diensten, als dit gebeurt in de uitoefening van een beroep of bedrijf. Door het aanbieden van woningen aan “bij voorkeur een Nederlander ”  wordt een direct onderscheid gemaakt op grond van nationaliteit. Het maken van een direct onderscheid op grond van nationaliteit is alleen toegestaan wanneer daar een wettelijke uitzondering voor is. Uit de casus spreekt op geen enkele wijze dat daar hier sprake van is.

Bel Iedr1Gelijk. Wij adviseren u wat u kunt doen.

2019


“Hallo met …. Ik had een vraag. Ik ben 2 jaar geleden afgestudeerd in creatieve therapie en heb tot nu toe nog geen baan in deze branche kunnen vinden. Ik ben dus op zoek gegaan naar een baan in de horeca om deze tijd te overbruggen. Als student heb ik ook veel in de horeca gewerkt, dus dat leek mij wel een goede aansluiting. Nu ben ik verschillende malen afgewezen en de laatste keer werd ik afgewezen, omdat ze alleen op zoek waren naar studenten”

In deze casus is er sprake van discriminatie op grond van leeftijd. Er is hier sprake van een indirect onderscheid, zoals omschreven in artikel 1 sub c Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd bij de arbeid. Studenten zijn overwegend jongeren en daarmee sluit je oudere kandidaten uit! Discriminatie op grond van leeftijd bij de arbeid is niet toegestaan op grond van artikel 3 sub a Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd bij de arbeid. Het kan zijn dat er sprake is van een objectieve rechtvaardiging, zoals omschreven in artikel 7 van de Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd bij de arbeid. Dit blijkt echter niet uit de casus.

Bel Ieder1Gelijk. Wij adviseren u wat u zoal kunt doen.

2018


“Goedemorgen met ….. vorige week ben ik gaan winkelen in Nijmegen. Ik ben toen geweigerd in een kledingwinkel vanwege mijn hulphond. Dit was een vervelende ervaring en ik weet niet zo goed wat ik ermee aan moet.”

In deze casus is er sprake van discriminatie op grond van handicap. Er is hier sprake van een indirect onderscheid, zoals omschreven in artikel 1 sub c Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte. Een hulphond weigeren is de persoon met de handicap weigeren, hij/zij kan niet zonder hulphond functioneren. Dit is niet toegestaan op grond van artikel 5b lid 1 sub a Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte. Het kan zijn dat er sprake is van een objectieve rechtvaardiging, zoals omschreven in artikel 3 van de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte ( denk bijvoorbeeld  aan veiligheid, volksgezondheid). Ook is discriminatie op grond van handicap strafbaar gesteld in artikel 90quater juncto 429quater lid 2 van het Wetboek van strafrecht.

Bel Ieder1Gelijk. Wij adviseren u wat u zoal kunt doen.

2018


“Ik heb een vraagje. Op mijn werk nemen mijn collega’s mij niet meer serieus, omdat ik een andere mening heb dan anderen. Ik stem namelijk op de PVV en daardoor luisteren ze niet meer naar me. Als ik mijn mening geef, dan word ik uitgemaakt voor racist. Laatst ook bijvoorbeeld in de pauze. We zaten met alle collega’s een broodje te eten. Toen we het kregen over het onderwerp vluchtelingen. Iedereen heeft over dit onderwerp natuurlijk zijn mening en ik ook. Maar omdat ik het niet goed vind wat er in Nederland gebeurt, word ik gelijk voor racist uitgemaakt. Terwijl zij helemaal niet precies weten in wat voor een situatie ik zit. Ik wacht al best een tijdje op een sociale huurwoning, maar nu gaan al die vluchtelingen eerst. Dat vind ik echt onzin. Ik voel me hierdoor buitengesloten en eigenlijk vind ik dat ik gediscrimineerd word”.

In deze casus is er sprake van een vermoeden van discriminatie op grond van politieke gezindheid. Er is hier sprake van direct onderscheid, zoals omschreven in artikel 1 sub b Algemene wet gelijke behandeling (AWGB). Discriminatie op grond van politieke gezindheid op het terrein van arbeid is niet toegestaan op grond van de arbeidsvoorwaarden. Dit is bepaald in artikel 5 sub d van de Algemene wet gelijke behandeling.

Bel Ieder1Gelijk. Wij adviseren je wat je zoal kunt doen.

2017


“Ik ben al een tijdje opzoek naar een baantje voor in de zomervakantie. Nu heb ik op verschillende plekken te horen gekregen dat ik te oud ben en daardoor ook te duur. Ze vertelde mij dat ze iemand zoeken van maximaal 18 jaar. Mag dat eigenlijk wel?”

In deze casus is er sprake van discriminatie op grond van leeftijd. Er is hier sprake van een direct onderscheid, zoals omschreven in artikel 1 sub a Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd bij de arbeid. Dit is niet toegestaan op grond van artikel 3 sub c van de Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd bij de arbeid. Het kan zijn dat hier een objectieve rechtvaardiging voor is, maar te oud of te duur zal meest waarschijnlijk niet worden gezien als een objectieve rechtvaardiging.

Bel Ieder1Gelijk. Wij adviseren je wat je zoal kunt doen.

2016


“Hallo met Ellie Weltevreden. Ik heb gesolliciteerd voor de functie als secretaresse en ben vervolgens uitgenodigd voor een gesprek. In eerste instantie was de wederpartij erg enthousiast. Ook waren ze tevreden over mijn werkervaringen die ik tot nu toe heb opgedaan. Toen hadden we het over de taken die ik bij hun zou moeten vervullen. Ze zeiden hierbij: We willen dat ons personeel begrijpelijk en heel goed Nederlands spreekt. Het gesprek eindigde hierna snel. Later kreeg ik te horen dat ik afgewezen werd. Ze zeiden dat ik niet in het profiel pas maar ik denk dat dit komt door mijn accent. Wat kan ik doen”?

In deze casus is er sprake van een vermoeden van discriminatie op grond van ras. Ze is afgewezen vanwege haar accent. Er is hier sprake van een indirect onderscheid ( vanwege haar Antilliaanse achtergrond),  zoals omschreven in artikel 1 sub c Algemene wet gelijke behandeling (AWGB). Discriminatie op grond van ras op het terrein van arbeid is niet toegestaan bij het aangaan en het beëindigen van een arbeidsverhouding. Dit is bepaald in artikel 5 sub c van de Algemene wet gelijke behandeling. Het kan zijn dat hier een objectieve rechtvaardiging voor is, zoals omschreven in artikel artikel 5 lid 3 AWGB. De vraag of er in dit geval sprake is van een objectieve rechtvaardiging valt niet te zeggen. Ook is discriminatie op grond van ras strafbaar gesteld in artikel 90quater juncto 429quater van het Wetboek van Strafrecht.

Bel Ieder1Gelijk. Wij adviseren je wat je zoal kunt doen.

2015


“Ik heb het idee dat ik niet goed word behandeld door het uitzendbureau waar ik sta ingeschreven. Ik sta ingeschreven als secretaresse. Ik heb vorig jaar mijn studie afgerond en ik ben nu op zoek naar een baan. Ik heb me samen met mijn studiegenootje ingeschreven bij dit uitzendbureau. We zijn beide tegelijk afgestudeerd en hebben nog geen werkervaring. Nu heb ik samen met mijn studiegenootje gesolliciteerd op dezelfde baan, mijn studiegenootje is wel uitgenodigd voor een gesprek en ik niet. Ik denk dat ik niet ben uitgenodigd vanwege mijn handicap. Ik zit namelijk in een rolstoel en heb daarom een aangepaste werkplek nodig”.

In deze casus is er sprake van een vermoeden van discriminatie op grond van handicap. Er is hier sprake van direct onderscheid, zoals omschreven in artikel 1 sub b Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte. Discriminatie op grond van handicap en/of chronische ziekte op het terrein van arbeid is niet toegestaan bij de aanbieding van een betrekking en de behandeling bij de vervulling van een openstaande betrekking. Dit is bepaald in artikel 4 sub a van de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte. Het kan zijn dat hier een objectieve rechtvaardiging voor is, zoals omschreven in artikel 3 Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte, maar uit deze casus blijkt niet dat er sprake is van een objectieve rechtvaardiging.Ook is discriminatie op grond van handicap strafbaar gesteld in artikel 90quater juncto artikel 429quater lid 2 van het Wetboek van Strafrecht.

Bel Ieder1Gelijk. Wij adviseren u wat u zoal kunt doen. Wij kunnen bijvoorbeeld met de werkgever gaan praten. Of wij helpen u een procedure bij het College voor de Rechten van de Mens te starten.

2015


“Ik ben uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, voor de functie verkoper. De wederpartij was erg enthousiast over mijn sollicitatiebrief, maar tijdens het gesprek op op kantoor werd ik al snel afgekapt en werd mij medegedeeld dat het team bestaat uit blanke werknemers. Ik met mijn donkere huidskleur zou niet binnen het team passen. Ik wil hier graag iets tegen ondernemen want ik vind dit niet kunnen”?

In deze casus is er sprake van discriminatie op grond van Ras. Er is hier sprake van direct onderscheid, zoals omschreven in artikel 1 sub b Algemene wet gelijke behandeling (AWGB). Discriminatie op grond van ras op het terrein van arbeid is niet toegestaan bij het aangaan en het beëindigen van een arbeidsverhouding. Dit is bepaald in artikel 5 sub c van de Algemene wet gelijke behandeling. Ook is discriminatie op grond van ras strafbaar gesteld in artikel 90quater juncto 429quater van het Wetboek van Strafrecht.

Bel Ieder1Gelijk. Wij adviseren je wat je zoal kunt doen.

2014


” Ik heb gesolliciteerd bij een kledingwinkel. Ze waren per direct op zoek naar personeel en ik paste volgens hen goed in het profiel. Het sollicitatiegesprek ging goed en ik kreeg de indruk dat ze tevreden waren over mij. Tijdens het gesprek kwam het onderwerp relatie aan bod en ik gaf aan dat ik op vrouwen val en momenteel een vriendin heb. Vanaf dat moment kreeg het gesprek een andere wending en voelde ik me niet meer op mijn gemak. Het gesprek werd snel afgerond en ik zou binnen twee weken gebeld worden. Tot op de dag van vandaag niets meer gehoord en ik denk dat dat te maken heeft met mijn geaardheid”.

In deze casus is er sprake van een vermoeden van discriminatie op grond van seksuele geaardheid. Er is hier sprake van directe onderscheid, zoals omschreven in artikel 1 sub b Algemene wet gelijke behandeling (AWGB). Discriminatie op grond van seksuele geaardheid op het terrein van arbeid is niet toegestaan bij het aangaan en het beëindigen van een arbeidsverhouding. Dit is bepaald in artikel 5 sub c van de Algemene wet gelijke behandeling. Ook is discriminatie op grond van seksuele geaardheid strafbaar gesteld in artikel 90quater juncto 429quater van het Wetboek van Strafrecht.

Bel Ieder1Gelijk. Wij adviseren je wat je zoal kunt doen.

2013


“ Ik ben een lid van de Oud Gereformeerde Kerk en ik ben werkzaam bij een horecagelegenheid. Op de werkvloer krijg ik vaak pesterijen te horen over mijn geloof. Zo noemen sommige collegae mij soms “Griffo”,”Roytje Religie” of Jezus “Chroystus” en wordt in mijn bijzijn vaak expres gevloekt. Eerst heb ik bij mijn collegae aangegeven dat ik me hier aan stoorde maar de pesterijen gingen door. Hierna heb bij mijn werkgever aangegeven dat ik wil dat de pesterijen stoppen. Hij heeft wel een opmerking gemaakt over pesten op de werkvloer tijdens een werkoverleg maar deze opmerking bleef heel algemeen. Ook heeft hij mij verteld dat ik zelf wat assertiever moet zijn. Tot op de dag van vandaag gaat het pesten gewoon door. Ik voel me gediscrimineerd”.

In deze casus is er sprake van een vermoeden van discriminatie op grond van geloofsovertuiging door collegae en de werkgever. Er is hier sprake van directe onderscheid, zoals omschreven in artikel 1 sub c Algemene wet gelijke behandeling. De collegae vertonen hier pestgedrag en de werkgever discrimineert, doordat hij niet voldoende voorziet in het discriminatievrij houden van de werkvloer. Discriminatie op grond van geloofsovertuiging op het terrein van arbeid is niet toegestaan op grond van de arbeidsvoorwaarden. Dit is bepaald in artikel 5 sub d van de Algemene wet gelijke behandeling.

Bel Ieder1Gelijk. Wij adviseren u wat u zoal kunt doen. Als u dat wilt, gaan wij samen met u in gesprek met die collegae of met uw werkgever. Of wij helpen u bij het indienen van een klacht.

2012


Kortom, voelt u zich gediscrimineerd vanwege uw geslacht, huidskleur of afkomst, uw leeftijd, geloofsovertuiging, seksuele geaardheid of handicap, neem dan contact met ons op voor gratis advies en ondersteuning. Hebt u geen advies of hulp nodig? Maak dan in ieder geval een melding.